Wspólnota pichcąca

SZARLOTKA Z KREMEM:
a) Ciasto:
3 szklanki mąki

5 łyżek cukru
80 dag jabłek (powiedzmy 6 jabłek)
25dag masła lub margaryny
5 jajek
Łyżka śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
b) Krem:
2 opakowania budyniu waniliowego
1 opakowanie cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru

a) Żółtka oddzielić od białka. Białko schłodzić (można odrobinę posolić). Mąkę przesiać,wymieszać z proszkiem i cukrem. Dodać śmietanę i posiekane masło. Wyrabiać,kolejno dodając żółtka. 1/2 ciasta zamrozić( uformować małe wałeczki,każdy włożyć do osobnego woreczka). Pozostała część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę. Jabłka obrać,pokroić w grubą kostkę,rozłożyć na cieście.
b)Schłodzone białko ubić na sztywna pianę,porcjami dodawać cukier i cukier waniliowy oraz budyń,dalej ubijać,ale na niższych obrotach. Przełożyć masę na jabłka. Odłożone ciasto zetrzeć na tarce,posypać równomiernie. Piec 60min w temp 200 stopni C ( po 45 min można zmniejszyć na 180 stopni C).
Zamiast jabłek możecie dać cokolwiek innego. Na Białym w niedzielę był przecier jabłkowy z cynamonem i krówki. Na Agapie: biały ser, krówki, dżem jabłkowy i porzeczki. Ciasto (tę pierwszą rozwałkowaną połowę) posypałam wiórkami kokosowymi. Wczoraj zrobiłam z jabłkami, miodem, słonecznikiem.

SALCESON:
5 jajek ubić ze szklanka cukru
Następnie dodać:
2 szklanki mąki
1 szklankę oleju
1 łyżkę cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
Pełny talerz ją lek pokrojonych w kostkę dodać do ciasta i wymieszać łyżką (nie mikserem;))
Piec ok. 40 minut, ja daje termoobieg , 180stpni
Uprażyc słonecznik/migdałowe płatki ,posypać
Udekorować ciasto roztopione gorzka czekolada. Smacznego!

CIASTO MAKARONIKOWE GABI

CIASTO:
1 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2/3 kostki masła
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
cukier waniliowy
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki dżemu malinowego ( może być każdy inny)
PRZYBRANIE MAKARONIKOWE:
3 białka
1/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
1/2 szklanki wiórków kokosowych

CIASTO: Zmieszaj w misce mąkę, proszek i sól. Rozpuść masło w rondelku, a po wystudzeniu przelej do dużej miski i utrzyj z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym. Stopniowo wprowadzaj składniki suche, na zmianę z mlekiem. Przełóż ciasto do formy i wciśnij w nie w kilku miejscach po łyżeczce dżemu.
PRZYBRANIE MAKARONIKOWE: Mikserem ubij w dużej misce pianę z białek. Dodając cukier, ubijaj dalej, do sztywności. Dużą drewnianą łyżką wprowadź do piany wiórki kokosowe. Rozłóż przybranie na powierzchni ciasta. Piecz 40-50 minut w temp. 180 ‚C.

ROGALIKI

(Zaczyn) 1/2 kostki drożdży 1 szklanka mleka 1łyżka cukru 2 łyżki mąki (Zaczyn + wyrobić, włożyć do worka, związać do miski z zimną wodą aż wypłynie) 1/2 kg mąki 1 jajko 2 łyżki cukru 1 roztopiona margaryna.

Podgrzewamy mleko, dodajemy mąkę i cukier. Gdy się wszystko rozpuści – kruszymy do tego drożdże. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w jakieś ciepłe miejsce na 30 minut.

Gdy zaczyn wyrośnie, dodajemy 1/2 mąki, porcjami, mieszamy, następnie jajko, cukier i roztopioną margarynę. Mieszamy, wyrabiamy aż ciasto będzie swobodnie odchodziło od ścianek miski. Formujemy kulkę i wkładamy ją do worka. Zawiązujemy tak,aby w worku nie zostało powietrze. Wsadzamy do dużej miski z zimną wodą. Czekamy aż ciasto wypłynie.

Wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5cm. Wycinamy podłużne trójkąty, smarujemy Nutellą, zwijamy w rogalik. Układamy na blaszce, na papier pergaminowy. Pieczemy 20min, temp. 170 stopni C, termoobieg. Smacznego!

TOSTY FRANCISZKAŃSKIEGO ZAKONU ŚWIECKICH

To nie żart! Czego potrzebujesz? Opiekacza do chleba, chleba tostowego (najlepiej smakuje ciemny z ziarnami, ale zwykły też zasadniczo może być), sera żółtego, szynki w plastrach, pora i pieczarek ze słoika.

Por należy pokroić drobno jak do sałatki, całą resztę składników wyjąć z opakowań. Kolejność składników: kromka chleba, por, wędlina, grzyby, ser, druga kromka. Taką kanapkę wkładamy do opiekacza i jest tost!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s